STRING
STRING er et grensekryssende samarbeid i den sør-vestlige delen av Østersjøen
STRING (Southwestern Baltic Sea TransRegional Area – Inventing New Geograghy) er et grensekryssende samarbeid i den sør-vestlige delen av Østersjøen. Visjonen er å skape en ny grønn mega-region i Nord-Europa fra Oslo til Hamburg. Deltakerne er Viken og Oslo (Norge), Västra Götaland, Halland og Skåne (Sverige), Hovedstadsregionen og Sjælland (Danmark), samt Schleswig-Holstein og Hamburg (Tyskland). Østlandssamarbeidet er med som observatør, og kan delta på de politiske møtene i STRING.
For å oppnå visjonen samarbeides det om at regionen skal anerkjennes som en globalt ledende grønn investeringshub, samtidig som deltakerne arbeider for å utvikle infrastrukturen i regionen. Dette er konkretisert i fem hovedinitiativer:
- Grønt nav
- Fastforbindelsen Fehmarnbelt
- Jernbane: Gøteborg-Oslo
- Faste forbindelser over Øresund
- Kartlegging av flaskehalser
STRING har et fast sekretariat i Sorø i Danmark.
Østlandssamarbeidet og STRING
Som observatør i STRING kan Østlandssamarbeidet få innsikt i og påvirke beslutninger som vil ha konsekvenser for vår egen region, samtidig som vi kan dele vår kompetanse og bidra til bærekraftig utvikling på tvers av grensene.
Regional utvikling: Som et politisk samarbeid mellom flere norske fylker, har Østlandssamarbeidet en interesse i å fremme regional utvikling og samarbeid. Ved å være observatør i STRING, får vi oversikt over beslutningsprosesser og initiativer som vil ha en direkte innvirkning på den sørvestlige delen av Østersjøen og regionens utvikling.
Økt samarbeid: Som observatør får Østlandssamarbeidet muligheten til å utvikle tettere bånd med de andre deltakerne i STRING-samarbeidet. Dette åpner for potensielle partnerskap, utveksling av kunnskap og beste praksis, samt muligheten til å delta i felles prosjekter og initiativer.
Grønn og bærekraftig utvikling: Begge samarbeidene har en felles interesse i å fremme grønn og bærekraftig utvikling i sine respektive regioner. Som observatør i STRING, kan Østlandssamarbeidet lære av regionens initiativer og bidra med våre egne erfaringer og innsikt.
Infrastrukturutvikling: Et av hovedmålene til STRING er å utvikle infrastrukturen i regionen. Østlandssamarbeidet har også interesser knyttet til infrastrukturforbedringer, og ved å være observatør kan vi bidra med perspektiver og interesser som er relevante for prosjektene som gjennomføres i STRING-samarbeidet.
Nettverksbygging: Ved å være til stede på de politiske møtene i STRING, får Østlandssamarbeidet en unik mulighet til å bygge nettverk med andre regioner og politiske aktører. Dette kan åpne dører for framtidige samarbeidsprosjekter og utveksling av kunnskap og erfaringer.
Hurtiglenker for samferdsel
Nyheter STRING
Grønne transportkorridorer styrker næringslivets konkurransekraft
av Kristian Singh-Nergård | des 9, 2022
Er det mulig å oppnå ulike vekstmål samtidig som klimamålene nås? Dette diskuterte næringslivsledere, forskere og politikere foran en fullsatt sal på Deichman Bjørvika i Oslo, 6. desember, da temaet grensekryssende godstransport ble satt på dagsorden. Konferansen ble...
Europakafé-episode om grensekryssende transportkorridorer
av Kristian Singh-Nergård | nov 2, 2022
I denne episoden av Europakafé ser vi nærmere på grensekryssende transportkorridorer, med spesielt fokus på Fehmarnbelt-forbindelsen og strekningen mellom Oslo og Gøteborg. Med oss i studio har vi administrerende direktør i det grensekryssende samarbeidet STRING,...
Bioøkonomi og regionalt samarbeid i fokus på BSSSCs årskonferanse
av Ann Irene Sæternes | okt 31, 2022
Baltic Sea States Subregional Co-operation (BSSSC) sin årskonferanse 2022 fant sted i Palanga, Litauen 17.-19. oktober. Årets konferanse var den første fysiske samlingen siden 2019, og tema denne gang var «Bioeconomy - building a sustainable future». Vertskapet for...