Velg en side

Bioøkonomi og regionalt samarbeid i fokus på BSSSCs årskonferanse

av Ann Irene Sæternes |
Først publisert 31.10.22
BSSSCs årskonferanse oktober 2022

BSSSCs årskonferanse oktober 2022. Foto: Ann Irene Sæternes.

Baltic Sea States Subregional Co-operation (BSSSC) sin årskonferanse 2022 fant sted i Palanga, Litauen 17.-19. oktober. Årets konferanse var den første fysiske samlingen siden 2019, og tema denne gang var «Bioeconomy – building a sustainable future».

Vertskapet for konferanse var Klaipeda Region, et samarbeid mellom sju kommuner helt vest i Litauen. Regionen grenser til Østersjøen og til den russiske enklaven Kaliningrad. Situasjonen i Østersjøregionen, i lys av krigen i Ukraina, utgjorde også et bakteppe for BSSSCs årskonferanse.

Regionalt samarbeid viktig

Tema for dag én var «Et nytt Europa og Østersjøregion etter 24. februar». Dette ble diskutert i en paneldebatt, der fylkesordfører i Viken og styremedlem i BSSSC fra Østlandssamarbeidet, Roger Ryberg, deltok. Debatten drøftet utfordringer i lys av diverse kriser; post pandemi, krig og klima. Representanter fra nasjonale myndigheter, regioner og kommuner deltok i panelet, og gjennomgangstonen var at det regionale samarbeidet er viktigere enn noen gang.

I og med at Tyskland nå har formannskapet både i det parlamentariske samarbeidet (Baltic Sea Parliamentary Conference) og i regjeringssamarbeidet (Council of Baltic Sea States), ble det satt søkelys på deres rolle. Tyskland er også det landet i Europa som har måttet snu sin utenriks- og forsvarspolitikk totalt i lys av Russlands krigføring. Johannes Schraps, medlem av den tyske Forbundsdagen, innrømmet av Tyskland burde lyttet mer til de små landene angående Russland.

Roger Ryberg la vekt på betydningen av å fortsette det gode samarbeidet og å bygge tillit.

– Alenegang er ingen løsning, sa Ryberg. – Vi bør møtes oftere på politisk nivå, bygge enda sterkere bånd mellom land, regioner og kommuner, samt legge til rette for mer konkret prosjektsamarbeid. «Keep calm and implement!»

Aktivt ungdomsnettverk

Eivind Merok, programme manager Biovalley, og Ingrid Elisabeth Volungholen, Ungdommens fylkesting i Innlandet på BSSSC Youth Camp Palanga, Litauen, 15-19. oktober 2022.

Eivind Merok, programme manager Biovalley, og Ingrid Elisabeth Volungholen, Ungdommens fylkesting i Innlandet på BSSSCs årskonferanse i Palanga, Litauen, 15-19. oktober 2022. Foto: Morten Stemre.

BSSSCs ungdomsnettverk deltok aktivt under årskonferansen, og Ryberg takket for deres initiativ og inspirasjon.

– Økt dialog og samhandling med innbyggerne, og spesielt ungdom, er viktig i den situasjonen vi står i, og for det framtidig samarbeidet i Østersjøregionen. De unges engasjement er sentralt for demokratiet, og de driver fram den grønne omstillingen, sa Ryberg.

Biovalley Innlandet bidro faglig til økta om sirkulær bioøkonomi. STRING-samarbeidet ga innspill i økta om fornybar energi, og orienterte om prosjektet GREATER4H med etablering av hydrogenstasjoner langs transportkorridoren mellom Norge, Sverige, Danmark og Tyskland. I tillegg var det en fagøkt som fokuserte på den blå bioøkonomien.

Oppsummering fra BSSSCs årskonferanse 2022 (PDF).
BSSSC-resolusjon 2022.
Bilder fra ungdomsdelen til fri bruk mot kreditering finner du her.

BSSSC Youth Camp, Palanga, Litauen, oktober 2022

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg

Stikkord

Anette Solli Arve Høiberg Baltic Sea Youth Platform Bane NOR Biogass Biogass Oslofjord Brussel BSSSC BSSSC Youth Bærekraft CargoNet CBSS Circle K Norge CPMR-Baltic Sea Commission Det grønne skiftet Dovrebanen Energistasjoner Erasmus+ EU Europaforum Europakafé EUs mobilitetspakke Even Aleksander Hagen EØS Fagskole Fehmarnbelt Fylkesprat Fylkesveier Godstransport Grønne næringstransporter Grønn omstilling Guido Beermann Gunn Marit Helgesen Hanne Tollerud Hurdalsplattformen Hydrogen Ingrid Elisabeth Volungholen Innlandet fylkeskommune InterCity Interreg Jan Carsten Gjærløw Jarle Backer Jernbane Jernbanedirektoratet Jon-Ivar Nygård Jon Petter Arntzen Jyllandskorridoren Kari-Anne Jønnes Klimagassutslipp Klimasats Kollektivtrafikk Kåre Pettersen Lan Marie Nguyen Berg Miljødirektoratet Miljøstiftelsen ZERO Mobilitet Nasjonal transportplan (NTP) NHO NHO Logistikk og Transport Norsk senter for sirkulær økonomi Norsk Vann Nullutslippskjøretøy Nye Veier AS Ola Elvestuen Olav Moe Olav Skinnes Ole Haabeth Oslofjorden Osloregionen Oslotunnelen Pat Cox Podkast Raymond Johansen Regionreformen Reklima Representantskapet Ringeriksbanen Roger Ryberg Samferdselsdepartementet Scan-Med-korridoren Scandria Alliance Sirkulær økonomi Siv Henriette Jacobsen Statens vegvesen STRING TEN-T Terje Riis-Johansen Timo Nikolaisen Tonje Brenna Transport Transport- og kommunikasjonskomiteen Ungdomsmedvirkning Ungdomsråd Utdanning Vestfoldbanen Østersjøprogrammet Østersjøregionen Østersjørådet Østfoldbanen ØstsamUng

Nyhetskategorier