Velg en side

BSSSC ber Østersjørådet ta et sterkere politisk lederskap i regionen

av Ann Irene Sæternes |
Først publisert 21.02.23
Oversiktsbilde fra styremøte i BSSSC, februar 2023

Foto: Minna Lempinen, Region Southwest Finland.

BSSSC (Baltic Sea States Subregional Co-operation) oppfordrer Østersjørådet til å gjeninnføre toppmøtene for stats- og regjeringssjefer i Østersjølandene, som ble stoppet etter Russlands annektering av Krim i 2014.

Sterkt politisk lederskap er viktig for samarbeidet i regionen, og dialogen mellom organisasjonene for byer, regioner og land vil tjene på tettere koordinering. Dette er noen av punktene BSSSCs styre har spilt inn til prosessen Østersjørådet nå gjennomfører om sin framtid. De foreslår også etablering av en «Energy Security Task Force» samt å styrke Østersjørådets kobling til EUs Østersjøstrategi.

Sirkulær økonomi og resirkulering av tekstilavfall

Styret i BSSSC var samlet i Turku, Finland, 1. og 2. februar. Fylkesordfører i Viken og leder i Østlandssamarbeidets Europaforum, Roger Ryberg, deltok i møtet sammen med Jonathan Øverlid-Heidegård, fra Viken ungdomsråd, som representerte BSSSC Youth. På dagsorden sto blant annet sirkulær økonomi med fokus på tekstilavfall, EUs regionalpolitikk etter 2027, transport, ungdomsmedvirkning, samarbeid med Ukraina og rapporter fra ulike organisasjoner og program.

Gruppebilde av styret i BSSSC på befaring, februar 2023

Foto: Jenni Suominen, Region Southwest Finland

Styret besøkte bedriften RESTER Oy, og fikk innblikk i hvordan Finland fronter utviklingen innen resirkulering av tekstiler. Fra 2025 skal alle land i EU/EØS ha systemer og løsninger for å ta hånd om tekstilavfall. Finland har allerede innført dette i sin lovgivning.

– Håndtering av tekstilavfall er et utfordrende område og utvikling av sirkulære modeller på dette området er svært viktig, sa Roger Ryberg og takket vertskapet for et godt program. – Vi vil se til dere i Finland for å lære!

Permanent plass for ungdommene

Styrets medlemmer fikk også en orientering om Baltic Youth Forum, som bygger på Erasmus+-prosjektet Baltic Sea Youth Platform, der BSSSC var en av partnerne. Takket være det norske formannskapet i Østersjørådet 2021/2022 har prosjektet nå fått en permanent plass i Østersjørådet med økonomisk støtte fra landene.

– I de tider vi lever i er det spesielt viktig å legge til rette for at ungdom kan møtes på tvers av landegrenser for dialog og å lære av hverandre, understreket Roger Ryberg i møtet.

Ungdomsrepresentanter til de styrende organer skal velges under våren og BSSSC Youth vil gjerne være representert.

– Det er viktig å involvere oss ungdommer mer i planlegging av arrangement for ungdom og årskonferansen, sier Jonathan Øverlid-Heidegård. – Det snakkes mye om ungdomsmedvirkning, men det er viktig at vi involveres tidlig, slik at vi kan være med å sette våre saker på dagsorden i stedet for at dette blir bestemt for oss.

Her kan du lese oppsummering fra styremøte i BSSSC (PDF).

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg

Stikkord

Annette Lindahl Raakil Arve Høiberg Aud Hove Baltic Sea Youth Platform Bane NOR Biogass Biogass Oslofjord Brussel BSSSC BSSSC Youth Bærekraft CBSS Circle K Norge CPMR Baltic Sea Commission Det grønne skiftet Dovrebanen Energi Energistasjoner Erasmus+ EU Europaforum Europakafé EUs mobilitetspakke Even Aleksander Hagen EØS Fagskole Fehmarnbelt Fylkesprat Fylkesveier Grønne næringstransporter Grønn omstilling Guido Beermann Gunn Marit Helgesen Hanne Tollerud Helge Orten Hurdalsplattformen Hydrogen Ingrid Elisabeth Volungholen InterCity Interreg Jarle Backer Jernbane Jernbanedirektoratet Jon Petter Arntzen Jyllandskorridoren Kari-Anne Jønnes Klimagassutslipp Klimasats Knut Arild Hareide Kollektivtrafikk Kåre Pettersen Lan Marie Nguyen Berg Mette Kalve Miljødirektoratet Miljøstiftelsen ZERO Mobilitet Nasjonal transportplan (NTP) NHO NHO Logistikk og Transport Norsk senter for sirkulær økonomi Norsk Vann Nye Veier AS Ola Elvestuen Olav Moe Olav Skinnes Ole Haabeth Oslofjorden Osloregionen Oslotunnelen Pat Cox Podkast Raymond Johansen Regionreformen Reklima Representantskapet Ringeriksbanen Roger Ryberg Samferdselsdepartementet Scan-Med-korridoren Scandria Alliance Sigrun Myrvang Sirkulær økonomi Siv Henriette Jacobsen Statens vegvesen STRING TEN-T Terje Riis-Johansen Timo Nikolaisen Tonje Brenna Transport Transport- og kommunikasjonskomiteen Tungtransport Ungdomsmedvirkning Utdanning Vestfoldbanen Østersjøprogrammet Østersjøregionen Østersjørådet Østfoldbanen ØstsamUng

Nyhetskategorier