Velg en side

BSSSC ber Østersjørådet ta et sterkere politisk lederskap i regionen

av Ann Irene Sæternes |
Publisert 21. februar, 2023
Oversiktsbilde fra styremøte i BSSSC, februar 2023

Foto: Minna Lempinen, Region Southwest Finland.

BSSSC (Baltic Sea States Subregional Co-operation) oppfordrer Østersjørådet til å gjeninnføre toppmøtene for stats- og regjeringssjefer i Østersjølandene, som ble stoppet etter Russlands annektering av Krim i 2014.

Sterkt politisk lederskap er viktig for samarbeidet i regionen, og dialogen mellom organisasjonene for byer, regioner og land vil tjene på tettere koordinering. Dette er noen av punktene BSSSCs styre har spilt inn til prosessen Østersjørådet nå gjennomfører om sin framtid. De foreslår også etablering av en «Energy Security Task Force» samt å styrke Østersjørådets kobling til EUs Østersjøstrategi.

Sirkulær økonomi og resirkulering av tekstilavfall

Styret i BSSSC var samlet i Turku, Finland, 1. og 2. februar. Fylkesordfører i Viken og leder i Østlandssamarbeidets Europaforum, Roger Ryberg, deltok i møtet sammen med Jonathan Øverlid-Heidegård, fra Viken ungdomsråd, som representerte BSSSC Youth. På dagsorden sto blant annet sirkulær økonomi med fokus på tekstilavfall, EUs regionalpolitikk etter 2027, transport, ungdomsmedvirkning, samarbeid med Ukraina og rapporter fra ulike organisasjoner og program.

Gruppebilde av styret i BSSSC på befaring, februar 2023

Foto: Jenni Suominen, Region Southwest Finland

Styret besøkte bedriften RESTER Oy, og fikk innblikk i hvordan Finland fronter utviklingen innen resirkulering av tekstiler. Fra 2025 skal alle land i EU/EØS ha systemer og løsninger for å ta hånd om tekstilavfall. Finland har allerede innført dette i sin lovgivning.

– Håndtering av tekstilavfall er et utfordrende område og utvikling av sirkulære modeller på dette området er svært viktig, sa Roger Ryberg og takket vertskapet for et godt program. – Vi vil se til dere i Finland for å lære!

Permanent plass for ungdommene

Styrets medlemmer fikk også en orientering om Baltic Youth Forum, som bygger på Erasmus+-prosjektet Baltic Sea Youth Platform, der BSSSC var en av partnerne. Takket være det norske formannskapet i Østersjørådet 2021/2022 har prosjektet nå fått en permanent plass i Østersjørådet med økonomisk støtte fra landene.

– I de tider vi lever i er det spesielt viktig å legge til rette for at ungdom kan møtes på tvers av landegrenser for dialog og å lære av hverandre, understreket Roger Ryberg i møtet.

Ungdomsrepresentanter til de styrende organer skal velges under våren og BSSSC Youth vil gjerne være representert.

– Det er viktig å involvere oss ungdommer mer i planlegging av arrangement for ungdom og årskonferansen, sier Jonathan Øverlid-Heidegård. – Det snakkes mye om ungdomsmedvirkning, men det er viktig at vi involveres tidlig, slik at vi kan være med å sette våre saker på dagsorden i stedet for at dette blir bestemt for oss.

Her kan du lese oppsummering fra styremøte i BSSSC (PDF).

Artikkelen er skrevet av

Relaterte innlegg

Stikkord

Annette Lindahl Raakil Ann Irene Sæternes Arve Høiberg Assembly of European Regions (AER) Aud Hove Aud Riseng Baltic Sea States Subregional Co-operation (BSSSC) Baltic Sea Youth Platform (BSYP) Bane NOR Biogass Biogass Oslofjord Brussel BSSSC Youth Bærekraft CICERO CO₂-utslipp CPMR Baltic Sea Commission Det grønne skiftet Det transeuropeiske transportnettverket (TEN-T) Dovrebanen Eivind Vad Petersson Energi Energistasjoner Erasmus+ EU Europaforum Europakafé Even Aleksander Hagen EØS Fehmarnbelt Fylkesveier Grønne næringstransporter Grønn omstilling Guido Beermann Gunn Marit Helgesen Helge Orten Hydrogen Ingrid Elisabeth Volungholen InterCity Interreg Jafar Altememy Jernbane Jernbanedirektoratet Jon Petter Arntzen Jyllandskorridoren Kari-Anne Jønnes Klimagassutslipp Klimapolitikk Klimasats Knut Arild Hareide Kommunal- og distriktsdepartementet Kommunesektorens Organisasjon (KS) Kåre Pettersen Let’s Communicate Linda Carolina Ehnmark Mette Kalve Miljødirektoratet Miljøstiftelsen ZERO Mobilitet Nasjonal transportplan (NTP) NHO NHO Logistikk og Transport Nordsjøkommisjonen Norges delegasjon til EU Norsk Vann Nye Veier AS Ola Elvestuen Olav Skinnes Ole Haabeth Oslofjorden Osloregionen Osloregionens Europakontor Oslotunnelen Pat Cox Raymond Johansen Representantskapet Ringeriksbanen Roger Ryberg Samferdselsdepartementet Scan-Med-korridoren Scandria Alliance Siv Henriette Jacobsen Statens vegvesen STRING Terje Riis-Johansen Timo Nikolaisen Tonje Brenna Transport Transport- og kommunikasjonskomiteen Transportøkonomisk institutt (TØI) Tungtransport Ungdomsmedvirkning Utdanning Utenriksdepartementet Vestfoldbanen Østersjøprogrammet Østersjøregionen Østersjørådet (CBSS) Østfoldbanen ØstsamUng

Nyhetskategorier