Grønne energistasjoner
Prosjektet «Grønne energistasjoner» i regi av Østlandssamarbeidet skal bidra til at man raskere får planlagt og bygd energistasjoner for el, hydrogen og biogass
«Grønne energistasjoner» er et strategisk prosjekt i regi av Østlandssamarbeidet, som har som mål å akselerere planleggingen og byggingen av nødvendig infrastruktur for nullutslippsdrivstoff som el, hydrogen og biogass. Dette er avgjørende for å nå Norges ambisiøse klimamål, hvor en halvering av transportutslippene innen 2030 og et lavutslippssamfunn innen 2050 er sentrale. Gitt at Østlandet står for en betydelig andel (55 %) av utslippene fra tungtransport i Norge, er dette arbeidet særlig viktig for vår region. Gjennom å effektivisere fylkeskommunenes og kommunenes arbeid med areal- og saksbehandling, skal prosjektet bidra til at transportnæringen får de forutsigbare rammene og den tilgjengelige infrastrukturen som er nødvendig for å investere i nullutslippskjøretøy. Prosjektet har mottatt støtte fra Klimasats-ordningen (innvilget juni 2022 og august 2024), noe som understreker den nasjonale betydningen av dette arbeidet.
Grønne energistasjoner – nøkkelen til en fossilfri transportsektor
Grønne energistasjoner er fyllestasjoner for fremtidens kjøretøy. Her kan tunge kjøretøy som lastebiler fylle opp med nullutslippsenergi som elektrisitet, hydrogen eller biogass. Dette er et viktig skritt for å redusere klimagassutslippene fra transportsektoren og nå våre ambisiøse klimamål.
Hvilken energi skal vi velge?
Det finnes flere ulike teknologier for å drive nullutslippskjøretøy, og det er ikke alltid lett å vite hvilken som er best. Elektriske kjøretøy har høyest virkningsgrad og er derfor svært energieffektive. Hydrogen og biogass gir lengre rekkevidde, men har lavere virkningsgrad. Valg av teknologi vil avhenge av flere faktorer, som kjøretøytype, kjøreprofil og tilgjengelig infrastruktur. Østlandssamarbeidet anerkjenner at det ikke finnes én enkelt løsning for fremtidens transport. Derfor er prosjektet teknologinøytralt og tar sikte på å utvikle en infrastruktur som er fleksibel og kan tilpasses ulike teknologier. Målet er å legge til rette for en rask utbygging av fyllestasjoner for alle typer nullutslippskjøretøy.
Hvorfor er dette viktig?
For Østlandet er en rask overgang til en fossilfri transportsektor av stor betydning for å redusere våre regionale klimagassutslipp og bidra til nasjonale mål. Gjennom prosjektet «Grønne energistasjoner» tar Østlandssamarbeidet en aktiv rolle i å bygge ut en robust infrastruktur for fylling av nullutslippskjøretøy.
Prosjektet har en tydelig politisk forankring i Østlandssamarbeidet. Allerede i handlingsplanen for 2022 ble infrastruktur for grønn næringstransport identifisert som et prioritert samarbeidsområde, og i april 2022 ga representantskapet sin klare støtte til at fylkeskommunene forsterker samarbeidet for en raskere utbygging av nødvendig ladeinfrastruktur for næringstransport i regionen. Ved å prioritere grønne energistasjoner tar vi et viktig steg mot en mer bærekraftig fremtid.
Fase 2 (2025-2027)
Med forlengelsen av prosjektet inn i fase 2 (2025-2027) intensiverer Østlandssamarbeidet arbeidet med å realisere flere grønne energistasjoner i regionen. Denne fasen vil fokusere på å styrke involveringen av fylkeskommunene og tilpasse aktivitetene til behovene i de forskjellige fylkene, samtidig som vi ser etableringen av energistasjoner i et regionalt perspektiv. Ved å fokusere på regional tilpasning og samarbeid med fylkeskommunene, sikrer Østlandssamarbeidet en helhetlig tilnærming som også ivaretar hensynet til natur og følger opp de nye statlige planretningslinjene for klima og energi, som sier at fylkeskommunen bør vurdere hensiktsmessig plassering av ladeinfrastruktur i dialog med relevante aktører.
Målet er å posisjonere Østlandet som en ledende region innen bærekraftig næringstransport, og å akselerere etableringen av energistasjoner på en måte som ikke fører til unødvendig nedbygging av natur.
Fase 1 (2022-2024)
Fase 1 (2022-2024) la et solid grunnlag for det videre arbeidet med grønne energistasjoner i Østlandssamarbeidet. Oppstarten i 2022, muliggjort gjennom Klimasats-midler, markerte starten på en viktig prosess for å kartlegge behov og muligheter i regionen. Første møte i forprosjektet ble avholdt 19. april med representanter fra fylkeskommuner og kommuner, og det treårige hovedprosjektet startet opp høsten 2022 etter den positive tilbakemeldingen fra Miljødirektoratet i juni.
Høsten 2022 ble det gjennomført befaringer på flere potensielle energistasjonslokasjoner rundt Oslo, med deltakelse fra aktuelle kommuner og fylkeskommuner. En av lokasjonene har fått økonomisk støtte gjennom Gardermoen vekst til å lage et beslutningsgrunnlag om etablering av infrastruktur for nullutslippsteknologier i tilknytning til Gardermoen næringspark. Energistasjonsprosjektet har vært en viktig kontakt- og sparringspartner for Gardermoen Vekst, og bistått dem i gjennomføringen.
Det tette samarbeidet med Osloregionen IRP i denne fasen understreker Østlandssamarbeidets fokus på effektiv ressursbruk og regionalt samspill, da prosjektet ble samorganisert med deres tilsvarende satsing og en felles koordineringsgruppe ble etablert.
Østlandssamarbeidet har også gjennomført flere møter med energiselskaper og deltatt på kraftsystemutredning med Elvia og Statnett. Tilgang på nett ble tidlig identifisert som en av de største barrierene for utbygging av energistasjoner for tungtransport. Prosjektperioden for fase 1 varte ut 2024, og de oppnådde resultatene har vært avgjørende for videreføringen av prosjektet.
Hovedresultater fra fase 1
Resultatene fra fase 1 har gitt verdifull innsikt og konkrete verktøy som nå danner grunnlaget for den videre utrullingen i fase 2:
- Identifisert mulige lokasjoner for energistasjoner. Flere av mulige lokasjoner følges opp videre i 2025-2026.
- Gjennomført et stort antall befaringer og bistått i prosesser som har ført til søknader om støtte til energistasjoner fra Enova, og der støtte er innvilget til flere.
- Tilrettelagt for finansiering fra Enova på til sammen 16 824 524 NOK i det nå avsluttede programmet «Bedriftslading», og til sammen 19 156 250 NOK i programmet «Underveislading».
- Gjennomført regionale seminarer/verksted for vurdering av potensielle lokasjoner med fokus på næringslivets behov og vurdering av nettilknytning. Deltakere har vært fagpersoner og politikere fra kommuner og fylkeskommuner, representanter fra transportnæring, nettselskap med flere.
- Utviklet en veileder for etablering av energistasjoner, med betydelig involvering av aktuelle brukere av veilederen. Hovedmålgruppe er kommuner som arealmyndighet og byggesaksbehandlere, men har også stor verdi for andre aktører som utbyggere og transportnæring. Det er innledet en dialog med KS om samarbeid om spredning av bruk av veilederen nasjonalt.
- Åpning av første komplette energistasjon ved Innlandsporten, Stange kommune. Prosjektet bidro med å arrangere åpningsseminar med deltakelse fra politisk ledelse og næringsaktører.
- Bidratt med kunnskapsutvikling, blant annet gjennom teknologi-nettseminarer for ulike energibærere. Nettseminarer er tilgjengelig på Osloregionens YouTube-kanal. Målgrupper har vært politikere, fagpersoner, næringsaktører, transportnæring med flere. Målet har vært å øke innsikten om ulike energibærere, om behovet for infrastruktur og om ulike suksessfaktorer, både hos saksbehandlere og beslutningstakere.
- Gjennomført flere større og mindre arrangementer/seminarer i egen regi, men også i samarbeid med andre. Dette har bidratt til dialog, samarbeid og kunnskapsutvikling, med deltakelse fra kommuner, fylkeskommuner, gods- og logistikknæringen, utbyggere av energistasjoner, nettselskap, Grønt landtransportprogram, Statens vegvesen, Enova og Miljødirektoratet.
Søknader og rapporter
Fase 1-søknad og fase 2-søknad for Østlandssamarbeidet (eksterne lenker) finner du ved å klikke på lenkene her. Sluttrapport for fase 1 (2022-2024) (PDF) finner du her.
Nyheter Grønne energistasjoner
Østlandssamarbeidets «Grønne energistasjoner» forlenges til 2027 med støtte fra Klimasats
Østlandssamarbeidets ambisiøse prosjekt «Grønne energistasjoner» har bidratt til å fremskynde planlegging og bygging av energistasjoner for elektrisitet, hydrogen og biogass. Prosjektet, som opprinnelig var planlagt for perioden 2022 til 2024, har nå fått forlenget...
Ny Europakafé om grønn mobilitet og klimanøytral transport
I vår siste episode av Europakafé dykker vi ned i det spennende arbeidet med å gjøre transporten på Østlandet mer bærekraftig. Sammen med Linda Carolina Ehnmark, rådgiver samferdsel i Vestfold fylkeskommune, og Lotta Maria Möllerfalk, rådgiver energi og miljø i...
Omstilling til grønn næringstransport på Østlandet akselereres
Enova støtter hydrogenstasjon på Innlandsporten, Gardermoen Vekst jobber med grønt energi- og servicesenter på Gardermoen Næringspark, og energisituasjonen i Vestfold og Telemark er kritisk. Dette var bakteppet for konferansen «Omstilling til grønn næringstransport –...