20. mai sendte Østlandssamarbeidet inn sitt høringsinnspill til finanskomiteen på Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2025. Budskapet er klart: Uten ekstra midler til kollektivtrafikken på Østlandet vil rutekutt og høyere billettpriser bli uunngåelig – med alvorlige konsekvenser for både klima, mobilitet og sosial bærekraft.
I innspillet ber Østlandssamarbeidet om 200 millioner kroner i ekstraordinære midler til kollektivtrafikken i 2025. Det fremmes også ønske om 15 millioner kroner til oppstart av et nytt bruprogram på fylkesveinettet og en varig styrking av rammetilskuddet til fylkeskommunene i statsbudsjettet for 2026.
Kostnadseksplosjon og klimaparadoks
Kostnadsveksten i kollektivsektoren er dramatisk. Flere fylker på Østlandet har opplevd anbudsøkninger på 30-40 prosent, og i enkelte tilfeller enda høyere. Uten ekstra midler vil dette føre til store kutt i rutetilbudet og høyere billettpriser. Det vil igjen føre til at flere velger bilen fremfor kollektivtransport, noe som er stikk i strid med målene for det grønne skiftet og nullvekstmålet i byområdene.
– Vi er helt avhengige av at staten følger opp denne forpliktelsen med mer penger. Hvis ikke blir det kutt i kollektivtilbudet. Vi er i en krevende situasjon. Veldig krevende, sier Terje Riis-Johansen (Sp), fylkesvaraordfører i Telemark og varamedlem av Østlandssamarbeidets representantskap.
Han advarer mot at tiltak for nullutslipp kan få motsatt effekt: – Det er et kjempeparadoks dersom resultatet blir dyrere billetter og færre avganger, og folk derfor velger bilen.
Økende press på fylkeskommunale budsjetter
Anne Strømøy, fylkesordfører i Vestfold og medlem av Østlandssamarbeidets representantskap, peker på at situasjonen for fylkeskommunene på Østlandet går fra vondt til verre.
– Den varslede kostnadseksplosjonen i bussanbudene medfører en økt kostnad på 134 millioner kroner årlig i Vestfold. Det er urealistisk å tro at vi kan dekke inn dette fra andre områder, når vi allerede har lave frie inntekter, betydelige levekårsutfordringer og høyt utenforskap. Utfordringene står i kø på fylkesveiene, i kollektivtrafikken og i de videregående skolene. Dette er de største utgiftspostene på et fylkeskommunalt budsjett, og det er vanskelig å se hvordan dette kan løses gjennom omstilling alene.
Samlet krav fra hele Østlandet
Høringsinnspillet er politisk forankret i samtlige fylkeskommuner på Østlandet. Østlandssamarbeidet understreker at det nå er avgjørende at finanskomiteen følger opp med en tilleggsbevilgning i revidert nasjonalbudsjett, slik at man unngår ytterligere kutt i kollektivsektoren.
📄 Les hele høringsinnspillet her (PDF)