Kommunikasjonsløft avløpsinvesteringer – Samskapende kommunikasjon for Oslofjorden
Kommunikasjonsløft avløpsinvesteringer – Samskapende kommunikasjon for Oslofjorden
Østlandssamarbeidet inviterer i samarbeid med vannområdene Morsa, Øyeren, Glomma sør og Haldenvassdraget (Vannteam Øst) og Østfold fylkeskommune til et arbeidsverksted om kommunikasjon for avløpsinvesteringer, torsdag 12.september i Oslo.
Innholdet fra arbeidsverkstedet skal danne grunnlag for Vannteam Øst og Østfold fylkeskommune sitt samarbeid med byrå for utvikling av kommunikasjonsstrategi med mer i et nyoppstartet kommunikasjonsprosjekt med tema avløpsinvesteringer. Sluttproduktet vil bli anvendelig og tilgjengelig for fri bruk av alle vannområder og kommuner som ønsker det.
Invitasjon med lenke til påmeldingsskjema sendes inviterte deltakere per e-post.
Program
Dørene åpner kl. 09.30, og deltakere er velkomne for mingling og kaffe/te før programmet starter kl. 10. Vi er ferdige kl. 14.30. Det blir tilrettelagt for pauser, og lunsj serveres cirka kl. 11.45.
Del 1 – introduksjon (ca. 40 min)
- Velkommen v/arrangørene
Ordstyrer for dagen er Maria Bislingen, vannområdeleder Glomma Sør
- Rent vann og avløp – nasjonale forventninger til kommunene
v/Helene Gabestad, Glomma vannregion
- Rent vann, klar tale: kommunikasjon som driver for bedre avløpsinvesteringer
v/Mona Nilsen, spesialrådgiver bærekraft, Østfold fylkeskommune
- Panelsamtale: Hvorfor er det vanskelig å kommunisere de viktige avløpsinvesteringene, og hva er gevinstene når vi klarer det?
I panelet:
Harald Johansen, varaordfører, Nes kommune (H)
Karoline Fjeldstad, ordfører, Rakkestad kommune, (SP)
Rune Hellberg, avdelingsleder avløp drift, Ullensaker kommune
Kyrre Hurum, kommunikasjonsrådgiver, Oslofjordens friluftsråd
Del 2 – hoveddel (ca. 2 timer + lunsj)
Hoveddelen er delt inn i flere bolker, med god tid til spørsmål og diskusjon i grupper og plenum. Alle deltakere blir fordelt i forhåndsdefinerte grupper. Vi skal blant annet se på:
- Hva ønsker vi å oppnå?
- Målgrupper
- Gevinster – både for målgruppene og miljøet
- Ulike budskap til ulike målgrupper
Det blir også anledning til å komme med andre innspill til det videre arbeidet.
Del 3 – oppsummering
Kort gjennomgang av dagens viktigste punkter og veien videre for kommunikasjonsprosjektet.
Litt om bakgrunnen for arbeidet
Reduksjon av tilførsler av nitrogen er et av de aller viktigste tiltakene for å bedre tilstanden i Oslofjorden. Mange kommuner står ovenfor nødvendige, men kostbare investeringer i nye avløpsanlegg. Disse investeringene betyr økte kostnader for innbyggerne. Vi ser ofte store overskrifter i media som omtaler økte kommunale avgifter svært negativt, mens det er lite søkelys på de positive sidene ved å investere i VA- infrastruktur og hva det har å si for natur- og vassdragskvalitet, mennesker og omgivelsene våre. Mange aktører og komplekse tekniske spørsmål og budskap er også årsaker til at det er utfordrende å både kommunisere og nå frem med klart og engasjerende budskap til de ulike målgruppene.
Vannteam Øst initierte tidligere i år til et prosjektsamarbeid for kommunikasjon rundt avløpsinvesteringer, og koblet på Østfold fylkeskommune som vannregionmyndighet for Glomma vannregion. Innholdet fra arbeidsverkstedet skal danne grunnlag for videre arbeid med byrå for utvikling av kommunikasjonsstrategi med mer. Sluttproduktet vil bli anvendelig og tilgjengelig for fri bruk av alle vannområder og kommuner som ønsker det.
I samme periode gjennomførte Østlandssamarbeidet et arbeidsverksted for de som forvaltningen som jobber innen tverrfaglig oppfølging av helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden for å utforske muligheter for samarbeid. Arbeidsverkstedet er en del av et felles forprosjekt om kommunikasjon for Oslofjorden, initiert av tidligere Viken fylkeskommune. Et av innspillene om mulig samarbeid omhandlet nettopp kommunikasjonsarbeid for samme problematikk. Prosjektsamarbeidet er finansiert av vannområde Glomma Sør, Østfold fylkeskommune/vannregionmyndighet Glomma og tidligere Viken fylkeskommune/forprosjekt kommunikasjon Oslofjorden.